Levandule lékařská
Lavandula angustifolia
True Lavender
Do biologického popisování nyní vložíme trochu kulinářského nadšení. Řekněte, kdo si už někdy zkusil upéct levandulové sušenky? Překvapte u státnic nezvyklou dobrotou!
Budete potřebovat:
- 210 g másla
- 120 g práškového cukru
- 250 g hladké špaldové mouky
- 3 lžíce bramborového škrobu
- 1 žloutek
- 1 lžíce sušených květů levandule
- špetka soli
- kůra z 1 citrónu
- 1 lžíce citrónové šťávy
Postup:
Kromě sušenek je také výborná levandulová limonáda Všechny přísady se vypracují v hladké těsto, které zakryjeme fólií a necháme v lednici odpočinout přibližně hodinu. Vychlazené těsto se rozválí na pláty silné asi 5 mm. Následně vykrajujeme tvary dle libosti. Vykrájené sušenky položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.